Company picture

Чи зрозуміють страхові компанії, що системи запобігання зіткненням покращують їхню прибутковість?

Дедалі більше автопарків та приватних осіб встановлюють прилади, побудовані на технології запобігання зіткненням – технології, яка вже виправдала себе в реальних умовах. Відповідно до звіту Страхового Інституту Дорожньої Безпеки (СІДБ) (завантажте PDF), транспортні засоби, оснащені системами попередження про зіткнення із транспортним засобом, що знаходиться попереду, потрапляють на 20% менше у ДТП, наслідком яких стають травми, в той час як транспортні засоби, обладнані системами попередження про раптову зміну смуги руху, потрапляють на 21% менше у ДТП, пов'язані із раптовою зміною смуги руху (ДТП за участю 1 автомобіля, бокове та лобове зіткнення).
На додачу до попереджень водіїв, ці системи надалі зменшують кількість зіткнень, покращуючи навички водія в цілому. Дослідження Університету Міссурі показало, що через три тижні після встановлення систем запобігання зіткненням кількість попереджень про раптову зміну смуги руху знизилася на 43%, а кількість попереджень про зіткнення із транспортним засобом, що знаходиться попереду, – на 57%, демонструючи підвищення безпечності водіння.
Тобто, в той час як самі попередження надаються для зменшення зіткнень, сам факт попереджень, виявляється, покращує поведінку водія таким чином, що самі попередження навіть не потрібні – це найчарівніше замкнене коло, яке коли-небудь було.
І деякі страхові компанії вже починають звертати увагу на вищезгадане. Італійські компанії SARA Assicurazioni та Automobile Club Italia надають своїм клієнтам, які встановлюють систему запобігання зіткненням Mobileye, знижку 20% на страхові внески, а російський страховик VSK оголосив про програму, яка пропонує не тільки знижку 25% на страхові внески для клієнтів, які встановлюють технологію запобігання зіткненням Mobileye, але й збільшує цю знижку для тих водіїв, які демонструють в результаті цього покращення своїх водійських навичок.
Qualitas Insurance зазначила в річному звіті за 2015 рік, що вона заохочує установку Mobileye для безпеки своїх страхувальників і третіх осіб.
Компанія Munich Reinsurance America пропонує своїм клієнтам субсидовану технологію Mobileye, і навіть ініціювала Програму інтелектуальної мобільності. Ця програма включає в себе інструмент під назвою Loss Detect ("Визначення збитків"). З Loss Detect, клієнти вводять список претензій і протягом декількох секунд Loss Detect повертає повний аналіз інцидентів, в тому числі на яку суму в доларах витратам можна було б запобігти. Ці звіти спеціально розроблені для кожного клієнта і включають рекомендації щодо зниження ризику зіткнення, починаючи від навчання водіїв до встановлення системи запобігання зіткненням Mobileye. Відповідно до даних Munich Reinsurance America, 60% претензій внаслідок ДТП є такими, яким можна запобігти.
Деякі страхові брокери, такі як Research Underwriters, заохочують клієнтів встановлювати технологію запобігання зіткненням Mobileye, і відчули реальні переваги цих програм. Один клієнт, Ambu-Trans Ambulette, зміг зменшити втрати, пов'язані з зіткненням, на 91%, і частоту зіткнень на 45%. Research Underwriters змогли обговорити кращі тарифи з перевізником Atlas Financial Holding.
Очевидно, що страховики отримують вигоду від меншої кількості зіткнень та меншої суми виплат, але, можливо, ще важливіше, що страховики, які працюють з технологією запобігання зіткненням, зможуть зменшити тарифи та отримати значну конкурентну перевагу.
І це може започаткувати значний тренд – відповідно до даних звіту компанії Accenture "Технологічний погляд на страхування у 2017 р." "… страховики можуть співпрацювати з такими компаніями, як Mobileye, яка забезпечує рішення для запобігання зіткненням, яке використовує датчик зору для того, щоб стежити за дорогою і попереджати водіїв про потенційну небезпеку. Таким чином, на додаток до забезпечення покриття страхування крадіжок та зіткнень, страховики та екосистеми, частиною яких вони є, можуть відігравати певну роль у забезпеченні безпеки клієнтів під час керування автомобілем".
Ці страховики особливо схильні до роботи з Mobileye із декількох основних причин. По-перше, Mobileye пропонує рішення "все-в-одному", в тому числі моніторинг та попередження для запобігання порушення безпечної дистанції до транспортного засобу, який знаходиться попереду, попередження зіткнення, попередження про з'їзд зі смуги, попередження про зіткнення із пішоходом або велосипедистом, а також попередження порушення обмеження швидкості. По-друге, технологію Mobileye можна легко встановити в існуючі транспортні засоби за суму, незначну порівняно із витратами на придбання нових транспортних засобів.
Одним з ключових факторів для прибутковості страховика є мінімізація претензій. Запропонувавши клієнтам знижки на встановлення систем запобігання зіткненням, таких як Mobileye, страховики можуть як знизити премії, так і ризик зіткнення для клієнтів. Страховики, які скористаються цією можливістю, неодмінно отримають значну конкурентну перевагу протягом наступних кількох років.
Джерело: https://blog.mobileye.com/na/collision-avoidance-and-insurance