Відволічене водіння: трохи статистики

Відволічене водіння: трохи статистики

Читати про небезпеку відволікання під час водіння та бачити докази в цифрах – це дуже різні речі. У комерційних автопарках відволікання уваги є найважливішою причиною смертельних аварій вантажівок, пов'язаних з водіями.
Отже, ось сумна статистика:● Відволікання від водіння є причиною 25–30% усіх аварій на дорозі;● Багатозадачність, тобто їжа, куріння та використання мобільного телефону під час керування автомобілем збільшує ризик зіткнення на 100%;● Використання мобільних телефонів відволікає водійську увагу в 15% усіх аварій, що відбулися;● Фактично використання мобільного телефону за кермом збільшує ризик ДТП на 165%;● Надсилання чи читання текстових повідомлень, коли водій не дивиться на дорогу протягом 5 секунд, під час руху зі швидкістю близько 100 км /год еквівалентно проїзду вздовж футбольного поля із зав'язаними очима;● Ризик зіткнення збільшується у 7 разів, коли водій прагне під час їзди налаштувати пристрої на приладовій панелі авто, і збільшується в 23 рази під час надсилання чи читання текстових повідомлень.
Зменшення відволікання за кермом в комерційних автопарках починається і закінчується побудовою сильної культури безпеки. Чи застосовує ваша компанія політику запобігання відволіченого водіння? Якщо ні, настав час застосувати її. 
Ось три кити, на яких ґрунтується така політика:● Встановлення відповідних корпоративних правил (включаючи жорстке обмеження використання мобільних пристроїв за кермом чи настройку приладів під час їзди);● Використання відеодоказів поведінки водія; ● Постійний коучінг водіїв.
Відеотелематика в поєднанні з технологією машинного зору та штучного інтелекту (MV+AI) може виявити, як працюють ваші водії та що насправді відбувається на дорозі в будь-який момент часу. Розширення можливостей MV+AI відбувається безперервно. Штучний інтелект розпізнає безліч випадків ризикованої поведінки водія, включаючи такі важливі речі, як втома та сонливість. Всі випадки чітко фіксуються камерами у вигляді коротких роликів.
Відеодокази є не лише протиотрутою від відволікання за кермом. Але ж вони використовуються для навчання водіїв. Закономірності та інциденти, які виявляють телематика, MV+AI та відеотехнології, можуть бути використані як потужні інструменти коучингу та навчання. 
Отже, існує три основних види відволікань від водіння:● Візуальне відволікання від водіння. Змушує водія відводити погляд від дороги. Приклади включають такі дії, як перевірка GPS або навігаційної системи, пошук радіоконтента, пошук дзеркала чи регулятора температури або загублених речей на підлозі вашого автомобіля;● Ручні відволікання визначаються як відволікання, які змушують вас відірвати руки від керма, наприклад їжа, пиття, куріння, перевірка телефону, налаштування радіо або встановлення пункту призначення в навігаційній системі вашого автомобіля;● Когнітивні відволікання позбавляють вас уваги та концентрації від водіння. Це може бути що завгодно: від розмови з іншими пасажирами в транспортному засобі до агресивних дій на дорозі чи керування автомобілем під впливом алкоголю. Стрес і втома також є фактором когнітивного відволікання. Втома є одним із найнебезпечніших факторів, які відволікають увагу від водіння. Керування автомобілем у втомленому стані може бути таким же небезпечним, як керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. Втома погіршує час реакції, прийняття рішень і загальну пильність. Розпізнавання ознак втоми, таких як часте позіхання, труднощі зосередження або переміщення між смугами руху, і в разі необхідності робити перерви, є вирішальними для безпечного водіння. Зволоження та споживання кофеїну можуть допомогти, але вони не замінять достатнього відпочинку.