Company picture

Правило 80/20 та ви – як телематика може покращити безпечність автопарку

Наприкінці 19 століття італійський економіст Вільфредо Парето опублікував свою першу книгу – "Cours d'économie politique" ("Курс політичної економії"), в якій зазначив, що 80 відсотків земель в Італії належало 20 відсоткам населення. Пізніше це спостереження було розширено до "принципу Парето", інакше відомого як "правило 80/20" – більшість (80 відсотків) наслідків є наслідком меншості (20 відсотків) причин або дій. Одним із найпоширеніших прикладів цього є правило, що 80 відсотків продажів припадає на 20 відсотків покупців.
Отже, яким чином це стосується управління автопарком? Як виявляється, водіння може не бути винятком із "правила 80/20". У дослідженні 2004 року, опублікованому Національними академіями наук, інженерії та медицини, під назвою "Індивідуальні відмінності та водії комерційного автотранспорту, схильні до високого ризику" дослідники зазначили, що згідно зі статистикою, зібраною Федеральним управлінням з безпеки автомобільних перевізників (FMCSA) в контексті дослідження 1682 водіїв за період у 37 місяців, 79 відсотків аварій/інцидентів відбулися за участю лише 20 відсотків водіїв.

Це добре поєднується з іншими даними, включеними в дослідження щодо випадків, пов'язаних із нещасними випадками та небезпечними діями водіїв, які віднесені до категорії "критичних подій". Ці цифри, також складені FMCSA, показали, що водії, які фіксували 12 відсотків годин, включених в опитування, відповідали за 38 відсотків критичних інцидентів - і саме тут керівники служб безпеки та автопарку можуть на практиці використовувати "принцип Парето".

Прочитавши дану статтю повністю, ви зможете зрозуміти, яким чином керівники автопарку можуть підвищити безпечність корпоративного автотранспорту із застосуванням передових систем запобігання зіткненням від Mobileye, an Intel company, та як на практиці застосувати "принцип Парето" в процесі управління безпекою корпоративного автопарку із використанням сучасних технологій телематики.  

Джерело: https://www.mobileye.com/uk/fleets/blog/eighty-twenty-and-you-how-telematics-can-improve-fleet-safety/