Company picture

Прокладаємо шлях до технологій автоматизованого водіння

Протягом років технології ADAS пройшли шлях розвитку від простого розпізнавання автомобілів та пішоходів до більш надійних технологій автоматизованого водіння, що підвищують безпеку та ефективність громадського та приватного транспорту.
Розвиток удосконалених систем допомоги водієві (ADAS) дозволяє галузі громадського транспорту підготуватися до більш надійної роботи з автоматизованими технічними рішеннями водіння транспортних засобів. Технології ADAS слугують складовими елементами для автоматизованих рішень майбутнього, що з часом призведе до реалізації повністю автономних транспортних засобів. Однак для повного впровадження автоматизованих рішень потрібні подальші вдосконалення технологій з метою покращення зв'язку, узгодження галузевих стандартів та прийняття цих автоматизованих рішень широкою громадськістю.
Технології ADAS підвищують безпеку через підтримку водіїв ADAS – це електронні системи, призначені для допомоги водієві в процесі експлуатації транспортного засобу, які покращують безпеку пасажирів, транспортних засобів та загальну безпеку дорожнього руху. Ці системи використовують камери, радари та інші датчики для виконання різноманітних функцій, починаючи від виявлення предметів у сліпих зонах та за небезпечних дорожніх умов, до надання допомоги у дотриманні смуги руху та вдосконалених гальмівних систем. Опції ADAS включають допоміжні системи та підтримку напівавтоматизованих функцій. Система, яка приймає на себе управління транспортним засобом, називається автоматизованою системою або функцією, а система, яка підтримує водія при здійсненні правильних дій, називається Системою допомоги водієві.Наприклад, система Mobileye Shield+ не бере на себе керування транспортним засобом замість водія; натомість оператор вживає необхідних кроків, пов’язаних із сповіщенням. Mobileye's Shield+ використовує систему на основі камери для забезпечення переднього та бічного огляду для попередження водія про можливі зіткнення з транспортними засобами та вразливими учасниками дорожнього руху (VRU), такими як пішоходи та велосипедисти. Mobileye's Shield+ також попереджає водія звуковими та візуальними сповіщеннями про можливе зіткнення. До інших функцій відносяться моніторинг руху та попередження про зіткнення з об'єктами попереду, а також попередження про з'їзд зі смуги руху та індикація обмеження швидкості. За словами спеціалістів, основна комунікація з оператором полягає у досягненні безпечного маневрування транспортним засобом та безпечному переміщенні у зайнятих міських середовищах через усвідомлення оператором потенційних загроз на шляху автобуса. 
Еволюція технологій ADAS слугує основою технологій автоматизованого водінняВдосконалення технології ADAS вже відбуваються, завдяки чому можливі деякі функції автономного водіння, наприклад, вдосконалені системи гальмування. Ці удосконалення включають в себе кращу технологію зондування та більш високу швидкість обробки та обчислення, що дозволяє таким компаніям, як Mobileye, вивчити більш досконалі функції та досягти ще вищого рівня ефективності для своїх рішень.
Вихід на вищий рівень автоматизаціїНайновіші сенсори Mobileye Shield+ на основі штучного зору та пов'язаного з ним штучного інтелекту стають дедалі більш здатними розпізнавати та керувати складними сценаріями, але ще потрібно докласти зусиль для повністю безпечного впровадження автоматизації. Незважаючи на численні перешкоди, можна зробити однозначний висновок: технології ADAS будуть продовжувати розвиватися, оскільки компанії працюватимуть на дедалі вищих рівнях автоматизації.
Джерело: https://www.masstransitmag.com/bus/article/21139709/paving-the-way-to-automated-driving-technologies