Company picture

Телематика та системи запобігання зіткненням – краще разом

Що ж робить телематика? Перш за все, телематика допомагає вам відстежувати, де перебувають ваші транспортні засоби, куди вони їдуть, наскільки безпечно вони доїжджають до кінцевої точки. Хороша телематична система може значно підвищити ефективність вашого автопарку – за даними The Telegraph, Автомобільна асоціація змогла заощадити 1 мільйон фунтів стерлінгів протягом першого року після впровадження окремої телематичної системи.   
Однак телематика є лише частиною підвищення ефективності автопарку. Ви можете заощадити гроші, впевнившись, що ваші транспортні засоби пройдуть найвигіднішим маршрутом, але якщо на маршруті трапляться навіть незначні зіткнення, всі ці заощадження (а можливо, навіть більша сума), можуть миттєво зникнути. Не кажучи вже про більш серйозні зіткнення, які можуть загрожувати вашим працівникам та іншим учасникам дорожнього руху, та залишати вас відкритими для ризиків, пов'язаних із юридичною відповідальністю.
Саме тому багато автопарків вирішили інтегрувати свою діючу телематичну систему із системою запобігання зіткненням ADAS. Системи запобігання зіткненням попереджають водіїв про потенційно небезпечні ситуації, такі як надмірне наближення до транспортного засобу, що знаходиться попереду, або ненавмисну зміну смуги руху. Згідно з дослідженням Інституту страхування безпеки дорожнього руху, проведеним у США, системи попередження про з'їзд зі смуги руху для вантажних автомобілів скоротили вдвічі кількість зіткнень, які траплялись з цієї причини.
Окрім запобігання зіткненням, дослідження показали, що ці попередження насправді навчають водіїв уникати потрапляння в небезпечні ситуації. І цю тенденцію можна суттєво посилити, інтегруючи системи телематики та запобігання зіткненням, щоб збирати дані про звички водіїв, надаючи можливість керівникам автопарку винагороджувати водіїв за хорошу поведінку на дорозі та зосереджувати навчальні програми на тих випадках, в яких проявляється погана поведінка.
Кожна система надає величезні можливості для власної рентабельності інвестицій (ROI). Щоб реально зрозуміти рентабельність інвестицій, спершу потрібно зрозуміти справжню вартість аварій. 
Звичайно, ще більшу рентабельність інвестицій система запобігання зіткненням також може надати завдяки економії палива, яку ви вже отримуєте від телематики. Багато керівників автопарків не знають, скільки пального з'їдають погані навички водіння, такі як різке гальмування. 
Найважливішим є той факт, що інтегровані системи телематики та запобігання зіткненням надають дані, необхідні вам, щоб наочно показати рентабельність інвестицій, відстежуючи зменшення зіткнень, економію пального та ефективність використання транспортного засобу в робочий час.
Отже, хоча деякі керівники автопарків стоять перед жорстким вибором між системами телематики та запобігання зіткненням, інші бачать перспективи можливостей від поєднання двох систем, що призведе до збільшення заощаджених коштів та зростання рентабельності інвестицій. 
Зверніться до нас, щоб дізнатися більше про те, як саме ви можете долучитись до передових світових технологій, запровадивши систему запобігання зіткненням ADAS на базі Mobileye у своєму автопарку.
Джерело: https://www.mobileye.com/uk/fleets/blog/telematics-vs-collision-avoidance/