Company picture

Виявлення сліпих зон – захист уразливих учасників дорожнього руху

Напевно, найважливішим кроком до розумних та екологічно чистих міст є вивчення інтеграції найрізноманітніших видів транспорту. Скорочення кількості приватних легкових автомобілів є ключовим фактором для зменшення заторів та забруднення, але потрібна якась альтернатива – ходіння пішки та пересування на велосипеді є найбільш екологічно чистими варіантами такої заміни, які доповнюють автобуси для масових перевезень. І звичайно, завжди існуватиме потреба у вантажних автомобілях, які просто неможливо замінити в таких сферах діяльності, як, наприклад, поставка товарів. Ось де творці розумних міст натрапляють на перешкоду – на дорогах домінують як великі транспортні засоби, так і найуразливіші учасники дорожнього руху - пішоходи та велосипедисти.
Вантажні автомобілі є причиною понад половини випадків загибелі велосипедистів та близько третини випадків загибелі пішоходів. Великі сліпі зони, які мають вантажні автомобілі, є головним фактором, що сприяє зіткненням. Понад половина ДТП, наслідком яких є серйозні травми велосипедистів, трапляється при повороті на перехресті, коли велосипедист перебуває у сліпій зоні. Також значну небезпеку для велосипедистів та пішоходів становить великогабаритний міський пасажирський транспорт – автобуси та тролейбуси. 

У відповідь на цю нагальну потребу, була створена система Mobileye Shield+ – система запобігання зіткненням для великих комерційних та комунальних автомобілів, спеціально для того, щоб допомогти водіям вантажних автомобілів та автобусів безпечно орієнтуватися у міському середовищі. Shield+ включає функції, які ви очікуєте знайти в системі запобігання зіткненням, таких як попередження про порушення безпечної дистанції, попередження про наявність пішоходів або велосипедистів попереду, а також містить функції, які особливо важливі для великих транспортних засобів, що рухаються міськими вулицями.

Система виявлення сліпих плям постійно контролює сліпі місця вантажного автомобіля або автобуса, попереджаючи водіїв, коли пішоходи або велосипедисти потрапляють у ці небезпечні зони. Не менш важливо, що система є достатньо розумною, щоб ігнорувати неживі об'єкти та розрізняти ситуації, коли водія потрібно попередити, та ситуації, де потрібні негайні екстрені дії. Також є великий бонус для планувальників розумних міст. Shield+ включає в себе карту гарячих точок, що надає вам конкретну інформацію про небезпечні зони та потенційну небезпеку на маршрутах вашого міста.

Прочитавши цю статтю, ви зможете ознайомитись із рішеннями на основі технологій Mobileye, an Intel company, які допомагають ефективно вирішити проблеми, викликані наявністю сліпих зон у великогабаритних транспортних засобів.
Джерело: https://www.mobileye.com/us/fleets/blog/deployment-of-the-mobileye-collision-avoidance-system-can-help-fleets-boost-driver-retention