Company picture

Підсумки IV Міжнародної науково-практична конференції «Безпека на транспорті - основа ефективної інфраструктури: проблеми та перспективи». Частина I

26-27 листопада 2019 р. відбулася IV Міжнародна науково-практична конференція «Безпека на транспорті - основа ефективної інфраструктури: проблеми та перспективи».
Підводячи підсумки роботи учасники конференції зійшлися на думці про необхідність підвищення культури водіння через багатоступінчасті програми навчання, в тому числі інтегровані в загальноосвітню систему. А також звернули увагу на необхідність розробки та запровадження системи підготовки та підвищення професійної компетентності фахівців, керівників, відповідальних осіб місцевих органів влади в сфері автотранспорту та дорожнього руху.

Важливим напрямком діяльності в сфері забезпечення ефективності та безпеки дорожнього руху в Україні є впровадження ефективної системи управління швидкістю руху, особливо на вулично-дорожній мережі (ВДМ) міст. 

В країнах ЕС, при таких самих загальних обмеження швидкості, існує, як мінімум трирівнева стратифікація ВДМ міст. Це дозволяє широко використовувати зональний принцип обмежень швидкості руху, який задовольняє потреби усіх учасників дорожнього руху. Для впровадження провідного світового досвіду доцільно розробити національну систему стратифікації ВДМ міст, яка б дозволила широко використовувати зональний принцип управління швидкісним режимом з урахуванням особливостей інфраструктури та специфічного менталітету учасників дорожнього руху.

На конференції також обговорювалася ефективність систем допомоги водієві ADAS (Advanced Driver-Assistance Systems), які інформує водія про можливі небезпеки на шляху прямування. Системи даного типу при незаперечних перевагах, на думку деяких експертів, можуть бути додатковим фактором ризику. 

Окремим перспективним напрямком використання таких систем, зокрема ADAS Mobileye, є автоматизований аудиту безпеки дорожнього руху, оскільки зазначена система дозволяє автоматично під час руху автомобіля фіксувати стан дорожнього покриття та розташування технічних засобів регулювання дорожнього руху.

Дякуємо організаторам за запрошення.